Otevřený dopis VZP

Žádost o rozšíření příspěvku

Važený pane řediteli,

Obracíme se na Vás s žádostí o rozšíření stávajícího příspěvku v rámci kapitoly „Pohybové aktivity pro děti, dospělé a seniory“, konkrétně podkapitoly „Kojenci a batolata do 1 roku“, o možnost čerpání tohoto příspěvku na preventivní návštěvu u fyzioterapeuta ve zdravotnickém zařízení.

V současné době je prevence nesmírně důležitou součástí zdravotní péče, přičemž klíčovou roli hraje zejména v raném vývoji dětí. Preventivní návštěvy u fyzioterapeuta mohou významně přispět k včasnému odhalení a řešení problémů v oblasti pohybového vývoje. Díky včasné intervenci je možné těmto problémům předcházet nebo je zmírnit, což má pozitivní vliv na dlouhodobé zdraví dítěte a množství finančních prostředků vynaložených při následné léčbě. 

Rádi bychom zdůraznily, že dětští fyzioterapeuté, díky svému specializovanému vzdělání a odborným znalostem v oblasti psychomotorického vývoje, hrají klíčovou roli v preventivní péči. Mají podrobnější vhled do problematiky psychomotorického vývoje, což jim umožňuje dříve a přesněji identifikovat odchylky, které by mohly zůstat nepovšimnuty při běžných pediatrických prohlídkách. Včasné odhalení těchto odchylek u fyzioterapeuta může pediatrům pomoci v rychlejším nasměrování rodičů k dalším specialistům a tím i v zajištění potřebné péče pro dítě.

Na základě odborných poznatků i zkušeností z praxe věříme, že zahrnutí preventivních návštěv u fyzioterapeuta do možností čerpání příspěvku ve výši 2000 Kč by bylo přínosné nejen pro samotné děti a jejich rodiny, ale také by mohlo dlouhodobě vést ke snížení nákladů na léčbu komplikací spojených s opožděným nebo narušeným vývojem pohybového aparátu. Navíc by tato změna mohla přinést úlevu pediatrům, kteří by díky podpoře fyzioterapeutů mohli efektivněji monitorovat vývoj svých nejmladších pacientů.

Věříme, že rozšíření příspěvku v této oblasti by bylo krokem správným směrem k podpoře prevence a celkového zdraví Vašich nejmladších klientů.

Náš záměr podporuje názor mnoha fyzioterapeutů, kteří se zúčastnili dotazníkového šetření. Zároveň je zde prokázán zájem o tuto formu příspěvku i mezi matkami a rodiči malých dětí, což potvrzuje dotazník vyplněný maminkami. Oba dotazníky a jejich výsledky zasíláme v samostatné příloze. Věříme, že tyto materiály podpoří naši žádost.

Děkujeme za zvážení naší žádosti a těšíme se na Vaši odpověď.

S úctou,

Mgr. Veronika Kristková          Mgr. Olesja Davydenko 

Fyziobeskyd, s.r.o                     Geckoeco, s.r.o.

Slezská 3150                           Čujkovova 1714/21

738 01 Frýdek-Místek            700 30 Ostrava-Zábřeh

 

Pokud souhlasíte, přidejte se k nám a podpořte tuto myšlenku! ✨ Svůj názor můžete sdělit v anonymním dotazníku, který Vám rádi zašleme po přihlášení k newsletru. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz