Je potřeba učit miminko sedět?

Je potřeba učit miminko sedět?
Aneb spontánní sed vs. pasivní posazování.

"Musíš ho/ji posazovat, jinak se to nenaučí."

Tak schválně, kolik z vás slyšelo tuhle nebo jinou podobnou větu týkající se vývoje miminka od někoho z kamarádek nebo rodinných příslušníků?

Tak si pojďme připomenout něco o přirozeném psychomotorickém vývoji.

Když se miminko narodí, jeho mozek je nezralý, ALE má v sobě zakódovány vrozené pohybové vzory. To znamená, že se miminko bude přirozeně vyvíjet v poloze na zádech i na bříšku. Zhruba každých 6 týdnů se učí nový pohybový model. Jediné, co k tomu potřebuje, je dostatek času a prostoru na trénink. Malé miminko je proto potřeba dostatečně často pokládat na bříško i na záda, kde si postupně osvojuje nové pohybové dovednosti. Postupem času se zdokonaluje v poloze na boku, a to je důležitý milník vedoucí k šikmému sedu. Ze šikmého sedu se pak miminko dostává do sedu volného s uvolněnýma rukama nebo do lezení po 4.

Časová osa vývoje sedu
4. - 6. měsíc: otáčení na bříško - miminko zažívá polohu na boku, kde je následně schopno i zastavit
6. - 7. měsíc: pivotování na bříšku - miminko se točí kolem své osy jako hodinová ručička
7,5. měsíc: nízký šikmý sed - miminko místo pivotování na bříšku se otáčí z bříška do polohy na boku a vrchní rukou si sahá po hračce
8. - 9. měsíc: z vysokého šikmého sedu jde miminko do lezení na 4 nebo do volného sedu bez opory rukou s nohama před sebou

Co tedy s miminkem, které po 9. měsíci nesedí? Je to velmi individuální. Musíme se podívat na kvalitu nižších pohybových modelů - nízký a vysoký šikmý sed, poloha na boku. Dále kontrolujeme symetrii opory o ruce, napětí svalů i motivaci dostat se do sedu.

Trakční test
Možná jste u svého pediatra nebo fyzioterapeuta zaznamenali, že z lehu ho za ruce zvedali směrem do sedu. Nedělají to proto, aby zjistili, jestli umí sedět ani se ho to nesnaží naučit. Je to jeden z Vojtových testů, u kterého testujeme sílu svalů na přední straně těla, napětí svalů a symetrii pohybů. Je to vyšetření, není to nic, co byste měli doma zkoušet a trénovat. Ani babičky.

Pasivní posazování
Pokud posadíte miminko, které to ještě samo neumí, tak nejčastěji dochází k:

  • kyfotizaci (nahrbení) páteře a tím ke zvýšenému tlaku na meziobratlové ploténky
  • nestabilitě trupu, pádu
  • asymetrii v trupu - úklon k jedné či druhé straně
  • opoře o ruce, aby nedošlo k pádu

Nic z toho miminku neprospívá. K ideálnímu napřímenému sedu je potřeba dostatečná aktivita svalů středu těla vč. meziobratlových svalů. Pasivní podporou tyto svaly neposílíme, naopak páteři můžeme uškodit tím, že ji v tu chvíli neúměrně zatížíme.

Pomůcky pro sed
Naštěstí jsem si nevšimla, že by sedítka byla u nás rozšířena podobně jako chodítka. Je to záležitost hlavně zahraničí, ale i tak pronikají na český trh. Nenechte se zmást marketingem, kdy vidíte usměvavé spokojené miminko, jak si hoví v sedítku. Pamatujte na výše zmíněné a dejte miminku raději čas a vhodně stimulujte přirozený vývoj.

Mgr. Zuzana Adamová je fyzioterapeutka specializující se na děti, miminka a pánevní dno. Během své praxe od roku 2017 nasbírala zkušenosti s různými dětskými diagnózami. Nyní se věnuje fyzioterapii dětí s opožděným vývojem, neurologickými diagnózami a maminkám během těhotenství a po porodu. Pro vyšetření a terapii u vás doma ji neváhejte kontaktovat na www.babybalance.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz